вторник, 28 февраля 2012 г.

Qat qat xemir-Kruassan


Soz verdiyim kimi bu gun size chox sevdiyim bir xemirin ve hemin xemirden hazirlanan fransizlarin seher yemeklerini onsuz tesevvur ede bilmedikleri bulkisinin-Kruassanin receptini verecem.Kruassan qat qat xemirden hazirlanir ve bir cox iclikle olur-shokoladli,cemli,kremli,pendirli ve s.Yazacagim recept Fransiz konditeri-Konditer senetinin Pikassosu adlandirilan Pyer Hermeye(Pierre Herme) mexsusdur.
Kruassan ucun 500 g Qat qat xemiri hazirlamaq ucun bize lazimdir:

15g kere yagi
5 g quru maya
80-85ml su suyun istilik derecesi 20C olmalidir.
210g un(bir az artiq da lazim ola biler)
1c.qas.duz
2x.qas.sheker tozu
1.x.qas.quru sud
125g otaq temperaturunda yumshalmish kere yagi

Bu xemirden 6-8 boyuk kruassan,12-14 balaca kruassan alinir.
Balaca bir qabda 15g kere yagini eridirik.1 st.mayanin uzerine suyu tokub qoyurug ki,maya hell olunub bir az shishsin.Sonra mayani,,yagi xemiri yoguracagimiz gaba goyub uzerine elenmish un,duz,sheker tozu ve quru sudu elave edib yogurmaga bashlayiriq.xemiri colden iceriye dogru yogururuq.Eger xemir bir az berk alindisa o zaman az migdarda su elave ede bilersiniz,eger bosh alinsa un elave edin.Ele yapiwmayan bir xemir alinmalidir.xemirin uzerini ortub 1,5saat isti yere goyurug ki,xemir ozunu tutsun ve hecmde iki defe boyusun.1.5 saatdan sonra hecmi boyumush xemiri goturub bir de yungul yogurub uzerini orterek soyuducuya goyuruq 1 saat muddetine.1 saatdan sonra yene boyumush xemiri goturub yogururuq ve uzerini ortub 30 deq soyuducunun dondurucusuna qoyuruq.
Kere yagini yumshaq hala getirib ezirik cengelin komekliyi ile,amma fikir vermeliyik ki,yag erimesin,sadece ezilsin veyumshaq olsun.
Xemiri dondurucudan goturub duzbucaqli formasinda yayiriq.



Yayilmish xemirin bir terefine yumshalmish kere yaginin bir hissesini cekirik.yag cekilmemish terefi ile yagli hisseni ortub xemirin qiraqlarini bir birine yapishdiririq.ve yene de qtlayiriq xemiri.ve axirda xemir ashagidaki shekildeki formani alanda evvel 30 deq soyuducunun dondurucusuna qoyuruq,30 deq sonra dondurucudan goturub 1 saatliq soyuducuya qoyuruq.1saatdan sonra goturub yene duzbucaqli formasinda yayiriq ve yene yaglayaraq her weyi tekrarlayiriq.belece 4 defe xemiri yaglayib soyuducuda saxlayiriq.ustuste xemir 5saatdan artiq soyuducuda qalir.
Xemir hazir olduqdan sonra yayirig,yuxanin qalin olmamasi sherti ile ucbucaglar kesirik.Ucbucagin enli hissesine icliyi goyub nazik iti hissesine qeder bukuruk.Bukulmush kruassanlarin userine yumurtanin sarisini cekib 1.5 saat isti bir yere qoyuruq.kruassanlar shishib boyumelidirler.1.5saatdan sonra 200C evvelceden isidilmish sobaya qoyub 25 deq ve ya uzeri tam qizarana qeder bishiririk.

Комментариев нет:

Отправить комментарий